Futbol Mevkileri Nedir? (Görev ve Anlamları)

1 49.805

Futbol mevkileri: Genel olarak Kaleci, Defans, Orta Saha ve Forvet olarak bilinen forvet mevkilerini tek tek en ince ayrıntısına kadar görevleri,amaçları, Türkçe ve İngilizce açılımlarına kadar detaylı inceleyeceğiz. Bildiğiniz üzere Ülkemizde futbol oldukça sevilen bir spor dalıdır, öyle ki bir çok kişi için futbol mevkileri nedir? Futbolcuların görevleri ve tanımlarını bu makalemizde sizler için en detaylı şekilde ele aldık. Futbol, dünyanın en çok izlenen spor dallarından biri olarak dikkat çekiyor. Fakat dünyadaki popülerliğinin yanı sıra ülkemizdeki futbol aşkını da hepimiz biliyoruz. Durum böyle olduğu için futbola dair bilinmeyenleri veya az bilinenleri araştırmak isteyen sporseverlerin sayısı da azımsanmayacak bir seviyede diyebiliriz.

Bu konulardan biri olarak karşımıza futbol mevkileri ve görevleri çıkıyor. Her ne kadar çoğu futbolsever her gün maçları seyretse de takımlardaki futbolcuların mevkilerini ve bu mevkilerdeki futbolcuların görevlerini açıklamak gerekiyor diyebiliriz. Genel hatları ile bahsetmek gerekirse futbolca kısaca 3 mevki bulunuyor:

Futbol Mevkileri Nelerdir?

  • Kalleci
  • Defans
  • Orta Saha
  • Forvet

Kaleci

Futbol mevkileri kaleci

Bu mevkileri açıklamadan önce en önemli mevkilerden birini açıklamamız gerekiyor: Kalecilik, bildiğiniz üzere futboldaki olmazsa olmaz durum “gol”dür. Topun kaleye girmesi ile takımlar galibiyete koşarken karşı takımın galibiyet almasını engelleyen en önemli unsur kalecilerdir. Sahadaki kalenin önünde duran ve gol yememek adına maçlarda performans sergileyen kaleciler, takımlarının en önemli parçalarıdır diyebiliriz. Şimdi gelelim sırayla bölgeleri ve bu bölgelerin içerisindeki mevkileri açıklamaya;

Defans

futbol mevkileri defans

Futboldaki diğer mevkilere nazaran daha geride olan ve karşı takımın kaleye gol atmasını engellemeye çalışan futbolcuların yer aldığı bölge defans bölgesidir. Genellikle 3,4 veya 5 futbolcunun blok halinde yer aldığı bu bölge içerisinde de futbolcular kendi bölgelerine göre adlandırılırlar:

  • Bekler
  • Stoperler

Bekler

Bekler, biraz önce bahsettiğimiz 4’lü veya 5’li defans bloğunun sağ ve sol bölgelerinde yer alan beklerin önemli görevleri vardır. Sağ bek ve sol bek olarak ikiye ayrılan bu futbolcular, kendi takımları defansta iken karşı takımın futbolcularını durdurmak ve gol yememek adına çaba sarf ederler. Takımları atak yaparken ise bu futbolcuların tıpkı hücum oyuncuları gibi “kanat” denilen taç çizgisine yakın bölgelerden hücuma katıldıkları görülmektedir. Yani takımların sağ ve sol bekleri hem defans için hem de hücum için son derece önemli futbolculardır.

Stoperler

Defans bloğunun ortasında yer alan stoperler, takımların “omurgalarının” başlangıcıdır diyebiliriz. Kendi takımlarının kalecilerinin önünde “ceza sahasına” yakın bölümde savunma yapan bu futbolcuların temel amacı takımlarının gol yemesini engellemektir. 4’lü savunma bloklarında 2 stoper, 5’li savunma bloklarında ise 3 stoper yer alır diyebiliriz. Bu futbolcular sağ ve sol bekler gibi ataklara katılmazlar ve genellikle geriden oyun kurmaya çalışırlar. Fakat takımlarının korner atışlarında en az 1 stoperin kafa topları için rakip ceza sahasına gönderildikleri görülmektedir.

Orta Saha

Futbol mevkileri Orta Saha

Futbolda kendi bölgelerinin tam ortalarında yer alan bu futbolcuların temel görevleri olarak hem topu defans hattından uzak tutma hem de topu ileriye taşıma işlevlerini gösterebiliriz. Bu futbolcular topu ilerde tutarak forvet hattındaki oyuncular ile birlikte gol arayan oyunculardan da oluşmaktadır. Orta saha bloğu genellikle takımlar 4 veya 5 futbolcudan oluşmaktadır diyebiliriz. Bu futbolcular da kendi aralarında 4’e ayrılırlar:

  • Kanat
  • Göbek
  • Defansif Orta Saha
  • Ofansif Orta Saha

Kanat

Orta sahanın sağ ve sol kenarlarında bulunan bu futbolcular taç çizgisine yakın bölgelerde yer almaktadırlar. Sağ ve sol kanat olarak 2’ye ayrılan bu futbolcuların temel görevleri topu hücum hattına taşımak, son çizgiye inip orta açmak ve içeriye kat ederek gol aramak olduğunu söyleyebiliriz. Futbolda son derece skorer kanat oyuncularının da olduğu görülmektedir.

Göbek

Göbek oyuncuları, orta saha bloğunun tam ortasında yani göbeğinde yer alan bu futbolcular hem defansif hem de ofansif açıdan iş yapabilen futbolculardır. Topu defanstan alıp ileriye taşımaya çalışan bu futbolcular genellikle takımlarının pas trafiklerini düzenlerler.

Defansif Orta Saha

Takımlar genellikle 4’lü bir orta saha hattını tercih ederken bazı oyuncuları defans ile orta saha arasında konumlandırılırlar. Bu futbolcular, defansif orta saha futbolcularıdır. Ön libero olarak da adlandırılan bu futbolcuların temel görevlerinin takımları hücum yaparken oyun kurmak ve topu ileriye taşımak olduğu görülmektedir. Takım defans yaparken ise bu futbolcuların stoperlerin önünde hatta stoperlerin arasına girerek ekstra bir defans oyuncusu olarak oynadıkları görülmektedir.

Ofansif Orta Saha

Ofansif orta saha oyuncuları, takımlarının orta saha ve forvet bağlantısını üstlenen futbolculardır. 10 numara olarak da adlandırılan bu bölgedeki futbolcular genellikle golü düşünen, yetenekli futbolcular olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Forvet futbolcularına ara paslar atan ve uzaktan kaleyi yoklayabilen skorer oyuncular genellikle ofansif orta saha futbolcularıdır.

Forvet

futbol mevkileri forvet

Gelelim futbolun en çok takip edilen ve sevilen bölgesi olan forvet hattına. Takımların hücum oyuncularının yer aldığı bu bölgede gole en yakın futbolcular bulunur çünkü forvet hattı, rakip kaleye en yakın bölgedir. Forvet hattı da kendi arasında 2’ye ayrılır diyebiliriz.

Merkez Forvet

Genellikle bütün takımlarda bulunan merkez forvetler “santrafor” olarak da adlandırılırlar. Tek vuruş özelliği ile ön plana çıkan bu futbolcular genellikle takımlarının en skorer futbolcularıdır diyebiliriz. Çalım, top sürme veya ara pas yetenekleri ile değil golcülük yetenekleri ile göz önünde olan bu futbolcular forvet hattının ortasında, en ileri uçta yer alırlar.

Kanat Forvet

Futbol, rakibine göre daha çok gol atan takımın kazandığı bir spor branşıdır. Durum böyle olduğu için de sadece merkez forvet ile yeterince gol bulmak çok mümkün olmayabiliyor. Kanat forvetler, merkez forveti besleyen ve destekleyen futbolcular olarak karşımıza çıkıyorlar. 4-3-3 gibi sistemlerde yer alan bu futbolcular, merkez forvete göre daha hızlı ve daha teknik futbolculardır. Genellikle merkez forvetleri golle buluşturmak için bir oyun sergileyen sağ ve sol kanat futbolcuları direkt olarak skor ile buluşmayı da bir hayli önemserler.

Futbol Mevkileri Numaraları

Futbol Mevkileri Numaraları

Futbol ile az da olsa ilgisi bulunan herkes, takımların birer formaya sahip olduklarını bilmektedir. Bu formaların sırt bölümlerinde ve şortlarında numaralar bulunur. Bu numaralar, futbolcuların numaralarıdır. Futbol mevkileri numaraları kesin olarak belli değildir diyebiliriz. Yani 1’den 99’a kadar istediğiniz numarayı tercih edebileceğinizi bilmelisiniz. Fakat futbolda her takım 11 kişi ile oynadığı için 4-3-3’lük bir sistemde futbolcuların 1’den 11’e kadar genellikle hangi numaraları giydiğini açıklayabiliriz.

  • Kaleci: Bazı istisna futbolcular hariç kalecilerin neredeyse tümü 1 numaralı formayı giymektedir.
  • Defans: Defans hattında yer alan sağ bekler 2, sol bekler 3, stoperler ise 4 ve 5 numaraları formaları giymektedirler.
  • Orta Saha: 3’lü bir orta saha hattı için konuşacak olursak defansif orta saha 6, orta sahanın göbeğinde yer alan futbolcu 8 ve ofansif orta saha ise 10 numaralı formayı giymektedir.
  • Forvet: 2 kanat forvet ve 1 merkez forvet örneği üzerinden ilerlemek gerekirse sağ kanat 11, sol kanat 7 numaralı formayı terletirken merkez forvet genellikle 9 numaralı formayı tercih etmektedir.

11 kişilik bir kadro için bu şekilde bir numaralandırmadan bahsedebiliriz. Fakat unutmadan söylemek gerekir ki; her futbolcu istediği forma numarasını tercih etmektedir. Yukarıda bahsettiğimiz numaralandırmalar kural değillerdir; örneğin Burak Yılmaz 17 numaraları formayı tercih ederken Arda Turan 66 numaralı formayı giymektedir.

Futbol Mevkileri ve Yerleri

Futbol Mevkileri ve Yerleri

Futbol, yeşil sahada oynanan bir oyundur. Her takımın sahada 11 adet futbolcusu yer alırken bu futbolcuların sahada durdukları yerler vardır. Futbol mevkileri ve yerleri açısından diğer sporlara göre daha katı bir spor dalıdır diyebiliriz. Örneğin; basketbolda 5 oyuncudan neredeyse 4’ü sürekli olarak hareketli bir şekilde oynarken futbolda oyuncular mevkilerinin gerektirdiklerini yaparlar diyebiliriz. Sahada yer alan futbolcuların mevkilerini ve yerlerini şu şekilde açıklayabiliriz;

  • Kaleci: Takımlarının gol yemesini engellemeye çalışan kalecilerin durdukları yerler kalelerinin önleridir. Ceza sahası içerisinde yer alan ve bu sınırlar içerisinde elleri ile birlikte toplara hamle yapan kaleciler gerektiğinde ceza sahasını terk edip risk alabilirler; fakat bu sınırlar terk edildiğinde kaleciler topa elle müdahale edemezler.
  • Defans: Sağ bek, stoperler ve sol bek olarak bir blok halinde sahada yer alan futbolcular, kalecileri ile orta saha futbolcuları arasında konumlanırlar. Ceza sahası önünde yer alan ve takımlarının gol yememesi adına mücadele veren bu futbolculardan sağ bek sağ taç çizgisine, sol bek ise sol taç çizgisine yakın bir yerde durmaktadır. Stoperler ise ceza sahası yayının içerisinde konumlanıp hareketli bir şekilde savunma yaparlar.
  • Orta Saha: 3’lü veya 4’lü olması fark etmeksizin orta saha futbolcuları, takımlarının en ortalarında yer alan ve defans ile forvet bağlantısını sağlayan oyunculardır. Orta saha göbeğine yakın yerlerde konumlanan futbolculardan defansif orta saha orta saha çizgisinin gerisinde bir oyun oynarken göbekte yer alan futbolcular forvet hattına daha yakın bir oyun oynarlar. Ofansif orta saha yani 10 numaralar ise bir forvet oyuncusu gibi rakip ceza sahasına son derece yakın bir futbol sergilerler.
  • Forvet: Kanat forvetler ve merkez forvet futbolcularından oluşan bu hat, rakip kaleye en yakın hat olarak karşımıza çıkıyor. Sağ kanat forvet, sağ taç çizgisinin rakip kaleye en yakın bölgelerinde konumlanırken sol kanat forvet aynı performansı sol taç çizgisinin kenarlarında sergiler. Merkez forvetler ise genellikle ceza sahasının hemen önünde veya içinde gol arayan futbolculardır.

Futbol Mevkileri İngilizce Kısaltmaları

Futbol Mevkileri İngilizce Kısaltmaları

Futbol takımlarının mevkilerini sizlere açıkladıktan sonra bu bölgelerin dünyada nasıl adlandırıldıklarını da söylememiz gerekiyor. Çünkü futbol sadece ülkemizde değil; Avrupa’da ve dünyada da en çok sevilen spor dallarından biridir. Hem oynadığınız menajerlik oyunlarında hem de yabancı bir karşılaşmayı takip ederken futbol mevkileri İngilizce kısaltmaları ile daha zevkli bir seyir deneyimi yaşayabilirsiniz. Bu yüzden bu mevkilerin İngilizce isimlerini ve kısaltmalarını öğrenmeniz işinize yarayabilir.

  • GK (Goalkeeper): Kaleci
  • RB (Right Back): Sağ bek
  • LB (Left Back): Sol bek
  • CB (Center Back): Stoper
  • CDM (Center Defensive Midfielder): Defansif orta saha (Ön libero)
  • CM (Center Midfielder): Orta saha (Göbek)
  • CAM (Center Attacking Midfielder): Ofansif orta saha (10 numara)
  • LF (Left Forward): Sol kanat forvet
  • RF (Right Forward): Sağ kanat forvet
  • CF (Center Forward): Merkez forvet
  • Merkez forvet bazen CF yani Center Forward olarak değil ST yani Striker (Santrafor) olarak da kullanılmaktadır diyebiliriz.

Futbol Mevkileri ve Anlamları

Futbol Mevkileri ve Anlamları

Futbol, 11 kişinin sahaya dağılarak rakipteki 11 kişiden daha iyi oynayarak daha çok gol bulmaya çalıştığı bir oyundur. Bu spor dalının diğer pek çok branş gibi farklı mevki isimlendirmeleri vardır diyebiliriz. Kabaca kaleci, defans, orta saha ve forvet olarak adlandırdığımız mevkilerin saha içindeki anlamları da isimlerinden anladığımız gibidir. Futbol mevkileri ve anlamlarını ise kabaca açıklamak gerekirse;

  • Kaleci: Kalenin önünde duran ve topun kaleye girmesini engelleyen futbolculara kaleci denmektedir. Karşı takımın gol atmasını engellemeye çalışan bu mevkideki futbolcular, takımlarının en önemli futbolcularındandır.
  • Defans: Defans kelimesinin Türkçesi olarak “savunma” kelimesini kullanabiliriz. 3’lü 4’lü veya 5’li savunma bloklarından hangisi tercih edilirse edilsin bu futbolcuların temel hedefi savunma yapmaktır. Rakip takımın hücumlarını kesen ve topu ileriye gönderen futbolcuların da görevi, tıpkı kaleciler gibi topun kaleye girmesini engellemektir.
  • Orta Saha: Bu mevkinin “orta saha” olarak adlandırılmasının en temel sebebi, bu mevkinin futbolcularının sahanın ortasında yer aldığındandır. Hem kendi takımlarının hem de sahanın ortasında yer alan bu futbolcuların temel görevi, topu defanstan uzak tutmak ve forvet hattındaki futbolcular ile buluşturmaktır.
  • Forvet: Takımların en uç bölgelerinde yer alan forvet futbolcuları, futbolda gole en yakın futbolculardır. “İleri uçta gole yakın futbolcular” olarak adlandırabileceğimiz forvet hattı, izlemesi en keyif verici futbolculardan oluşmaktadır.

Saha içerisinde yer alan futbol mevkileri ve anlamları bu şekilde açıklanabilir. Mevkilerin isimlerinden sizler de o mevkideki futbolcuların neler yaptığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Futbol Mevkileri (Türkçe)

Futbol sahası içerisinde yer alan tüm futbolcuların belli mevkileri vardır. Bu mevkilerin İngilizce isimleri olduğu gibi Türkçe isimleri de vardır. Futbol mevkileri Türkçe olarak basit bir şekilde sıralanabilir:

  • Kaleci: Kale önünde duran ve rakip takımın gol atmasını engelleyen futbolcudur.
  • Sağ bek: Defansın sağında yer alan, yer yer atağa çıkan ve rakip takımın ataklarını kesen futbolculardandır.
  • Sol bek: Tıpkı sağ bek gibi yer yer atağa katılan, genellikle rakibin sağ kanat oyuncusunu durduran futbolculardır.
  • Stoperler: Defansın göbeğinde yer alan futbolcuların temel görevi topu kendi kalelerinden uzak tutmaktır.
  • Defansif Orta Saha: Orta saha ile defans bloğu arasında yer alan ve bu bağlantıyı sağlayan futbolcular genellikle savunma özellikleri ile ön plana çıksalar da oyun kurma konusunda da yetenekli olabilirler. Bu mevkideki futbolcular “ön libero” olarak da adlandırılırlar.
  • Göbek Orta Saha: Orta sahanın “göbeğinde” yer alan bu futbolcuların temel görevlerinin topu ileriye taşımak ve hücum oyuncuları ile buluşturmaktır diyebiliriz.
  • Ofansif Orta Saha: Takımlarının orta saha ve forvet hatlarının arasında yer alan ve 10 numara olarak da tabir edilen bu futbolcular, genellikle skorer oyuncular olarak bilinirler. Forvet hattındaki futbolcular ile birlikte topu buluşturup asist anlamında da takımlarına katkı yaparlar.
  • Kanat Forvet: İleri uçta sağ ve sol taç çizgisine yakın bölgelerde oynayan sağ ve sol kanat forvetler, hem golcü futbolculardır hem de merkez forvetleri besleyen en önemli kaynaklardır diyebiliriz.
  • Merkez Forvet: Santrafor olarak da adlandırılan merkez forvet futbolcuları, takımlarının en ileri ucunda yer alan futbolculardır. Rakip takıma en yakın futbolcular oldukları için genellikle takımlarının en skorer futbolcularıdır diyebiliriz.

Sıraladığımız tüm mevkilerin İngilizce isimleri de vardır fakat ülkemizde bu mevkilerde yer alan futbolcular sizlere verdiğimiz bilgilerdeki gibi adlandırılırlar. Verdiğimiz bilgiler 4-3-3 dizilimine göre verilmiştir. 4 savunma, 3 orta saha ve 3 forvet ile sahaya dizilen takımlar için bu bilgileri kullanabilirsiniz. Futbol, dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok sevilen ve milyonlarca insanın takip ettiği bir spor dalı olduğu için bu mevkilere hâkim olmak önemlidir. Mevkilere ve futbolculara hâkim oldukça izlediğiniz maçlardan da daha çok zevk alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Dikkatinizi Çekebilir: Yeni Başlayan DizilerBekçilik Başvuru Şartları


1 yorum
  1. YONİSSİMO diyor

    Futbol mevkileri başta kaleci olmak üzere birsürü kısımlara ayrılıyor. Futboldan anlamayanlar için çok garip gelsede anlayanlar için önemli bilgiler.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.