Bekçi Nasıl Olunur? (2020-2021) Bekçi Alımları

0 20.737
Son Dönemlerin en popüler mesleklerinden birisi haline gelen mahalle bekçiliği için başvuru ve şartlar: internet üzerinden veya bireysel olarak bazı kriterler esas alınarak gerçekleşmektedir. Bekçi olmak isteyenler için bekçi alımı başvuru şartlarına gelin detaylı bir inceleme ile göz atalım.

Bekçi Nasıl Olunur?

Mahalle gece bekçiliği, Türkiye üzerinde tekrar uygulanmaya başladığından beri en popüler olan mesleklerden bir tanesi durumuna gelmiştir. Ancak bu noktada farklı sorular farklı cevapları karşımıza çıkarıyor. Örneğin Jandarma bekçi olabilmek amacıyla nereye başvuru yapılıyor? Bu başvuru koşulları nelerdir? 2021 senesinde EGM bekçilik sınavı hangi tarihte yapılacak? Ya da e-devlet sistemi üzerinden bekçilik başvurusu yapılabiliyor mu?

Bekçi nasıl olunur? Öncelikle bekçilik için en fazla başvurunun en aktif olarak bu mesleğin icra edildiği büyük şehirlerden İstanbul, Adana, İzmir, Kayseri ve Bursa gibi illerde olduğunu söyleyebiliriz. Peki bu illerden bekçilik başvurusu yapabilmek için nereye başvurmanız ve ne zaman başvurmanız gerekiyor? Biz bu konuda mahalle bekçisi olmayı isteyen erkek ve kadınlar için bir araştırma gerçekleştirdik. 7245 sayılı Çarşı ile Mahalle Bekçileri Yasası, 2020 18 Haziran tarihi itibariyle Resmi Gazete üzerinde yayınlandı ve yürürlüğe girmiş oldu. Dolayısıyla artık bekçilik, bu kanun çerçevesinde yürütülen ve görevlendirilen bir meslek durumundadır. Diğer sorularınızın cevabı ise yazımızın devamında yer alıyor…

Nasıl Bekçi Olunur?

Öncelikle bekçilik yapabilmek ve bekçi olabilmek için devletin istediği bazı şartlar/koşullar bulunuyor. Bu koşulları taşımayan kişiler, sınava girip başarılı olsalar bile sınavları ve başvuruları reddedilecek, kabul edilmeyecektir. Bekçi olmak için yapmanız gereken ise istenen evraklar ve beklenen şartlar tamam olduğunda başvurunuzu gerçekleştirmeniz, sonrasında sınava girmenizdir. Bekçi alımları için düzenlenen sınav tam ayrı 3 aşamadan meydana gelir. Bu sınav için sunulan 3 kategori ise şu şekilde sıralanır:

  • Yazılı Sınav Aşaması
  • Sözlü Sınav Aşaması,
  • Fiziki Yeterlilik Sınavı Aşaması.

Adaylar ilk olarak yazılı bir sınava girmekle yükümlüler. Burada sorulacak olan sorular ise Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Matematik, Türkçe, Genel Kültür ve Fen Bilgisi alanlarında olmaktadır. Bu sınavda verilecek cevaplar, optik şekildeki bir form üstünde işaretleme yapılarak tamamlanacaktır. Yazılı sınav aşamasından başarılı olabilmek için ise 100 puan üzerinden minimum 50 puan almak gerekmektedir. Ayrıca Bakanlık, lüzum gördüğü hâllerde bu puanlama üzerine değişikliğe gitme hakkına her zaman için sahiptir. İkinci aşama ise fiziki yeterlilik aşaması olarak karşınıza çıkar. Onun akabinde üçüncü aşama sözlü sınav aşaması olur. Bekçi olabilmek için sınavdan ise aday kişinin minimum 70 puan alması gerekmektedir.

Kadın Bekçi Nasıl Olunur?

Kadın Bekçi Nasıl Olunur

Kadınların bekçi olması için tıpkı erkeklerde olduğu gibi birtakım şartları taşıyor olması gerekmektedir. Aslında bu sayacağımız koşullar, yalnızca kadınlar için değil, aynı zamanda erkek bekçiler için de geçerli olacak koşullardır. İstenilen bu şartları taşıdığınız/sağladığınız durumda bekçi olabilmeniz için önünüzde herhangi bir engel de bulunmayacaktır. 2020 yılı itibariyle kadın bekçi adaylarından istenen şartlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti’ne mensup bir vatandaş olmak,
  • 1.67 cm ya da üzerinde bir boyu olmak,
  • En az lise ya da dengi bir okuldan mezun durumda olmak,
  • Beden kitle endeksinin 18 ile 27 aralığında bulunması,
  • Memuriyet için engel olacak bir durumun olmaması,
  • Başvurunun yapıldığı il içinde minimum 1 senedir ikamet ediyor durumda olmak,
  • Silah bulundurmaya ya da silahlı olarak görev yapmaya mani herhangi hukuki bir sakıncası ve engeli olmaması,
  • Kamu haklarından herhangi bir şekilde mahrum durumda olmamak veya mahrumiyet cezası neticesinde mahkûm durumda bulunmamak,
  • Yüz kızartıcı şekilde bir suç işlemiş veya karışmış olmamak,
  • 18 yaşını bitirmiş ama 31 yaşından henüz gün almamış durumda olmak.

Bekçi Olma Şartları Nelerdir?

Bekçi Olma Şartları Nelerdir

Bekçi alımlarına katılmak adına önce sınava başvuru gerçekleştirmek gerekiyor. Bu sınav için bekçilik başvuru noktasında istenen şartlar ise şöyle sıralanıyor:

  1. Lise ya da dengi bir okuldan mezun durumda olmak,
  2. Türk vatandaşı durumunda olmak,
  3. Başvuru tarihinde 31 yaşından henüz gün almamış ve 18 yaşını tamamlamış olmak,
  4. Başvuru yapılan zamanda herhangi bir şekilde bir siyasi partide olmamak,
  5. Askerlik görevini bitirmiş olmak,
  6. (Sağlık sorunu haricinde) Herhangi bir nedenle polislik görevinden atılmamış olmak,
  7. Terör örgütlerine gizli ya da aleni biçimde katılmamış olmak,
  8. Herhangi uyuşturucu madde kullanmamak veya kullanması durumunda başvuru sürecinde tedavisi devam ediyor olmaması,
  9. Sağlık yönetmeliğine uygun olacak koşulları taşımak,
  10. Memur olmasına mani olacak bir vaziyetinin bulunmaması,
  11. Silah taşımaya ya da silahlı olarak görev yerine getirmeye hukuki açıdan bir engelinin bulunmaması,
  12. Kamu haklarından herhangi bir nedenden mahrumiyetinin olmaması,
  13. Toplum içerisinde kötü yanları ile tanınmamış durumda olması,
  14. Eşinin veya kendisinin herhangi bir şekilde fuhuş suçuna girişmemesi, kumarla ilgisinin bulunmaması, uyuşturucu yüzünden idari veya adli soruşturma yaşamamış olması; ayrıca bu suçları
  15. işlemiş olmaktan dolayı hüküm giymemiş durumda olması,
  16. Vücut kitle endeksi olarak 18 ila 27 aralığında olması,
  17. En az cm ölçüsünden 1.67 boyda olması,
  18. Başvuruyu gerçekleştirdiği il içerisinde en az 1 senedir ikamet etmesi,
  19. Herhangi bir şekilde yüz kızartıcı olacak suç yüzünden hükümlü bulunmamak.

2020 – 2021 Bekçi Başvuruları Ne Zaman?

Bekçi Başvuruları Ne Zaman

2020 Bekçi başvuruları ne zaman? 2021 senesinde bekçi alımları konusunda henüz resmî ve net bir açıklama yapılmamıştır. Ancak dönem dönem bu alımların ve sınavların gerçekleştirildiğini söylemek mümkün… Dolayısıyla bekçi olmak isteyen adayların güncel bilgileri takip etmesi, bu noktada önemlidir. Bunun için, yani alımlar ve sınavlar ile ilgili güncel bilgilere erişebilmek, tüm gelişmelerden haberdar olmak için takip edeceğiniz site ise Polis Akademisi ve Emniyet Genel Müdürlüğü resmi web adresidir. Bu site “https://www.pa.edu.tr”  üstünde güncel bekçi başvuru zamanını yapılan duyuruları incelemeli ve takip etmelisiniz.
Ancak başvurular ile ilgili önemli bir bilgi vermek gerekiyor; o da bu başvuruların iki farklı şekilde yapılabiliyor olmasıdır. Bu yöntemlerden biri internet üzerinden “https://giris.turkiye.gov.tr/”  bir diğeri ise bireysel başvuru şeklinde yapılabiliyor.

  • 1.Yöntem: İnternet üzerinden bekçilik başvurusu gerçekleştirebiliyorsunuz. Bunun için Çarşı ile Mahalle Bekçiliği üzerine başvurular açıklandığı zaman internetten başvuru yapmalısınız. Görev yapmak istediğiniz il ise bu başvuru sırasında seçmeniz gereken bir detaydır. Ayrıca e-devlet sisteminden de bu başvuruyu gerçekleştirmeniz mümkündür.
  • 2.Yöntem: Bireysel başvuru gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu başvuru yöntemi için başvuru tarihleri ise Polis Akademisi resmi web adresinde duyurulmaktadır. Ön başvuru gerçekleştirmiş olanlar, ön sağlık kontrollerinin yapılması amacıyla başvuru merkezlerine başvuruda bulunmalıdır. Müracaat Kabul Komisyonu’na bireysel şekilde başvurarak bekçilik başvurunuzu yapmalısınız. Aksi takdirde tarihler dışında yapılan bireysel başvurular da kabul edilmeyecektir.

Ayrıca iş fikirleri sitesi buldum oldukça iyi makakaler bulunmakta.


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.