Antep Fıstığı Hakkında tüm Detaylar (Fiyatı, Faydaları)

0 299

Antep fıstığı, Ülkemizde oldukça çok kullanılan, faydaları tadı ve fiyatı ile oldukça popüler olan antep yöresinin yeşil altını adı verilen ürünüdür.

Antep Fıstığı

Antep fıstığı, ABD’ye ilk kez 1880 tarihinde Amerikalı tüccarlar aracılığı ile Ortadoğu’dan ithal edilmiştir fakat ilk Antep fıstığı üretimini gerçekleştirmeyi başaran Amerikalı bilim insanı William E. Whitehorse’un uğraşmaları ile 1930 yıllarında başlamıştır. Whitehorse’un 1929 tarihinde 6 ay kaldığı İran ülkesinden getirmiş olduğu Antep fıstığı fidanlarının California çölünde bulunan deney bahçelerine dikimlerinin başarı ile sonuçlanmasından sonra 1950 tarihinde ABD’de Antep fıstığı üreticiliği hızlı bir şekilde gelişmeye başlamış, 1960 ve 1970 yıllarında artık ülkede tanınmış hale gelmiştir.

Fakat 1976 tarihi sonrasında ticari olarak faaliyet gösterilmeye başlanmıştır. 1906 ve 1976 tarihleri arasında İran ülkesinden ABD ülkesine ithalat yapılırken, İran’da meydana gelmiş olan İslam devrimi sonrasında, bu ithalatın durması üzerine ABD ülkesinin üretimi mühim bir hale gelmeye başlamıştır. 1982 tarihinden itibaren ABD ülkesi, İran ülkesinden sonra Antep fıstığı yetiştiriciliğinde dünyanın mühim yetiştiricileri arasında olabilmeyi başarabilmiştir.

Antep Fıstığı Fiyatları 2021

Birçok alanda severek kullanılan Antep fıstığı 2021 yılında antep fıstığı internet sitesinde kg 109 TL şeklinde satılıyor. Türkiye topraklarında tarımsal ürün ihracatında fındıktan sonra önemli yere sahip ikinci üründür. Yurt içi ve yurt dışı pazarlarında Antep fıstığının fiyatında farklı dalgalanmalar meydana gelmektedir. Bu fiyat dalgalanmalarının en önemli nedenlerinden ilki, fıstığın saklama ve depolama işlemlerinin yeteri kadar dikkatli yapılmaması durumunda kalitesinin ve görünümünün değişmesidir.

antep fıstığı fiaytı

Amerika topraklarında yetişen Antep fıstığı, ülkemizde yetişenlere göre daha düşük bir lezzete sahiptir. Fakat, bunun yanında Amerika’da yetişen fıstık dünya genelinde en fazla fiyata satılan fıstık çeşididir. Ancak sitemizdeki ürünler tamamen organik olup Gaziantep yöresine aittir. Hem fiyat açısından uygun olup hem de doğallığı ile gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

Antep Fıstığının Lezzeti

Antep fıstığı kendine özel bir lezzete sahip olmuş olup ve besin değerleri oranı açısından fazlası ile zengin bir meyvedir. Çerez olarak kullanılmasının yanı sıra yemeklerde ve tatlılar da tüketilir. Antep fıstığı meyvesi besin oranı içeriği bakımından badem, fındık ve yerfıstığı gibi yağlı olan meyveler ile karşı karşıya getirildiğinde karbonhidrat, protein ve kalori değeri açısından ilk sırada, yağ oranı bakımından ise fındıktan sonra ikinci sırada yer bulmaktadır.

Antep Fıstığı Nerelerde Kullanılır

Her alanla birbirinden farklı faydası bulunan Antep fıstığı, çoğunlukla kuruyemiş olarak tüketilir ve birçok tatlının içerisinde de kullanılır. Antep fıstığının farklı kullanım alanları şöyledir;

  • Diyet yapılan dönemlerde ve ara öğün olarak Antep fıstığı besin değerinin zengin olması bakımından sıklıkla tercih edilen bir besindir.
  • Sütlü, çikolatalı ve şerbetli tatların süslemesinde ve içerisinde tatlandırma amacı ile kullanılır.
  • Çikolata üretiminde, hamur işlerinde ve lokum çeşitlerinde aroma vermesi için kullanılır.
  • Antep fıstığının suyu, meyvesi kadar faydalıdır. Kaynatılarak elde edilen Antep fıstığı suyu içilerek de tüketilir.
  • Sağlıklı birçok kür içerisinde Antep fıstığı toz, su veya parçalı şekilde kullanılabilir.
  • Antep fıstığında elde edilen, Antep fıstığı yağı birçok et, balık, salata, tavuk ve mezelerde sos olarak tüketilebilir.
  • Antep fıstığı yağı, saç ve cilt bakımı için oldukça faydalıdır.

Antep Fıstığının Faydaları

antep fıstığı faydaları

Antep fıstığının farklı alanlarda olduğu gibi insan sağlığı açısından da birçok faydası vardır. Antep fıstığının faydaları;

  • Akciğerlerin içerisinde oluşan iltihapları yok eder. Göğüste oluşan ağrıları hafifletir ve dindirir, öksürüğün azalmasına ve yok olmasına yardım eder.
  • Kronik kalp rahatsızlıklarına iyi gelir ve kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye yarar.
  • İçerdiği B6 vitamini ile birçok farklı kanser türüne karşı korur, vücutta oluşan enfeksiyonları yok eder.
  • Antep fıstığı Kabuğunda bulunan yüksek lif sayesinde kandaki şeker oranını düzenler. İnsülin direncini düşürür ve felç, yüksek tansiyon gibi durumların önüne geçer.
  • İçerisinde bulunan antioksidanlar ile yaşlılığın neden olduğu hastalıklara yakalanma oranını düşürür.
  • Kabuğunda bulunan lif sayesinde mide hastalıklarını hafifletir, mide zarını korur ve midedeki asit düzenler.
  • Sindirim sistemini düzenler, hazımsızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıkların oluşma riskini azaltır.
  • İçerisinde bulunan E, C ve B vitaminleri sayesinde, böbrek ve mesane bölgesinde meydana gelen kumların dökülmesine yardımcı olur.
  • Erkeklerde afrodizyak etkisi yaparak cinsel gücü arttırır.
  • İçerdiği oksidanlar sayesinde, hücreleri korur ve ileri yaşlarda meydana gelen görme bozukluklarını engeller.
  • Antep fıstığı, vücudun günlük B6 ihtiyacını karşılar. Kanda bulunan oksijen miktarını artırarak, aneminin oluşumunu engeller.

Antep Fıstığının Zararları

Doğada var olan her şey insanlar içindir. Vücudumuzun ihtiyacı kadarını alır, fazlasını almamalıyız. Çünkü vücuda ihtiyacından fazla alınan şeyler zararlıdır. Tüm besinler de bu şekildedir. Antep fıstığının zararları arasında çok fazla tüketildiği zaman kilo almanıza neden olur. Antep fıstığı besin değeri yağ açısından zengin olduğu için, çok fazla tüketildiğinde karaciğer yağlanmasını arttırır ve cildinizde sivilce oluşur.

Antep Fıstığı Tüketimi

Antep fıstığı geniş kullanım alanına sahip bir kuruyemiş çeşididir. Gıdanın bulunduğu her alanda kullanılan Antep fıstığı, kavrulmuş, taze veya tuzlu olarak tüketilebilir. Kuruyemiş olarak diyette veya sağlıklı beslenme dönemlerinde oldukça fazla tercih edilirken, tatlıların içerisinde ve süslemelerinde de sıkça kullanılmaktadır. Antep fıstığı, adını aldığı Gaziantep bölgesine özel bir üründür. Antep fıstığı; toz, parça ve bütün şekillerde tüketilebilir.

Antep Fıstığı Çeşitleri Nelerdir

taze antep fıstığı

Antep fıstığı, çoğunlukla Gaziantep bölgesinde yetişmektedir. Bunun yanında birçok farklı yerde yetişen Antep fıstığının çeşitleri, yetiştirildikleri bölgeye, kullanım amacına ve içerisinde bulunan yağ oranına göre değişmektedir. En çok bilinen Antep fıstığı çeşitleri şöyledir; Siirt Antep fıstığı, Barak yıldızı, İran Antep fıstığı, Ohadi Antep fıstığı, Akıncı, Halebi, Tekin Antep fıstığıdır. Türkiye sınırları içerisinde yaklaşık 12 farklı çeşitte fıstık yetişir. Fıstıklar, büyüklüğüne, rengine, kokusuna ve tadına göre değişmektedir.

Tekin Antep Fıstığı: Türkiye sınırlarında yetiştirilen en kaliteli fıstık çeşitlerindendir.
Barak Yıldızı Antep Fıstığı: Diğer çeşitlerine göre çok daha erken olgunlaşan bir fıstıktır. Fıstığın iç rengi diğerlerine göre daha koyudur.

Halebi Antep Fıstığı: Gaziantep bölgesinde eylül ayında hasadı yapılır. Orta dönemle olgunlaşan bir fıstıktır. Bu fıstık türü sıcak bölgelerde yetişmektedir. Hem kuruyemiş olarak tüketilir hem de gıda endüstrisinde girdi olarak kullanılır.

Ohadi Antep Fıstığı: Bu fıstık çeşidi, diğer fıstık çeşitlerine göre daha geç olgunlaşan bir fıstık çeşididir. Geç olgunlaşan Ohadi Fıstık, büyük ebadı ile tanınır.

Siirt Antep Fıstığı: Her yıl hasadı yapılan bir ağaç türüdür. Şanlıurfa ve Siirt bölgesinde yetiştirilmekte olan Siirt fıstığı’nı iri taneleriyle tanıyabilirsiniz.

Antep Fıstığının Besin Değerleri

100 gr Antep fıstığının içerisinde ortalama besin değeri olarak; %19.3 oranında protein, %53.7 oranında yağ, %19 oranında karbonhidrat, 500 mg fosfor, 972 mg potasyum, 121 mg kalsiyum 7.30 mg demir bulunur. Vitamin değeri olarak içerisinde; 23 mg A vitamini, 0.67 mg B1 vitamini, 1.40 mg B6 vitamini ve 597 kalori bulunur.

Antep Fıstığı Üretimi

Antep fıstığı üretimi konusunda Türkiye, Amerika ve İran’dan sonra en çok üretim yapan üçüncü ülkedir. Geçmiş verilere bakıldığında, 2013 yılında Türkiye topraklarında, 38.116 bin fıstık veren ağaçtan ortama 88.6 bin ton Antep fıstığı elde edilmektedir.

Türkiye topraklarında 56 ilde Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılabilirken, başta Gaziantep olmak üzere, Siirt, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Adıyaman’da da ekonomik sebeplerden dolayı yetiştiricilik yapılmaktadır. Antep fıstığı ülkemizden dışarıya ihraç edilen ürünlerin içerisinde, pazar değeri oldukça önemli olan bir üründür.

Sıkça Sorulan Sorular (Merak Edilenler)

  • Antep Fıstığı 2021 fiyatı ne kadardır?
  • Antep fıstığı 1. Kalite 1 kilogram fiyatı 109 TL’dir.
  • Antep Kuş Boku Fıstık İçi 250 gr fiyatı 65 TL’dir.
  • File Fıstık 250 gr fiyatı 54 TL’dir.
  • Pirinç Fıstık 250 gr fiyatı 54 TL’dir.
  • Toz Fıstık 250 gr fiyatı 60 TL’dir.
  • Taze Ben Fıstık 1 kg fiyatı 45 TL’dir.
  • Ağaçaltı Fıstık 500 gr fiyatı 44 TL’dir.
  • Gül içi (İç Fıstık) 250 gr fiyatı 54 TL’dir.

Antep Fıstığı Toptan Alabilir miyim?

Evet satın alabilirsiniz. Antepyoreselurunler.com sitesi iletişim kısmından müşteri danışmanları ile iletişime geçerek toptan satışları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Online Satış Var mı?

Satışlar Online olup istediğiniz ürünü kapınıza kadar gönderiyorlar.

Fıstık Çeşitleri Gaziantep Yöresine mi Ait?

Tüm Fıstık ürünleri organiktir. Çoğu Fıstık ürünleri Gaziantep yöresine has olup, bazıları Güneydoğu Anadolu Bölgesine aittir.

Antep Fıstığı Toptan Satış İndirimli mi?

İletişim Bölümünden irtibata geçerek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Yapaybilgi.com sizlere en çok merak edilen bilgileri verir.

 


Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.